ENSZ 2022 AZ ÜVEG NEMZETKÖZI ÉVE – MAGYARORSZÁG

A Bohus-Lugossy Alapítvány az ENSZ 2022 az Üveg Nemzetközi Éve – Magyarország Hivatalos Szervezőpartnere

Az elmúlt 60 évben az Egyesült Nemzetek Szövetsége Közgyűlése (ENSZ) kiemelt figyelmet fordított jelentős nemzetközi együttműködések és törekvések társadalmi ismertségének és hasznosulásának előremozdítása érdekében, ezért hivatalosan elindította az ENSZ Nemzetközi Éve tematikus programsorozatot.
 
Az International Commission on Glass (ICG) a Community of Glass Associations (CGA), a Glass Art Society (GAS) és az International Commission of Museums of Glass Art  (ICOM Glass) kezdeményezte az ENSZ 2022 az Üveg Nemzetközi Éve előterjesztést.
 
A tematikus év fókuszában az üveg mint ANYAG technológiai, tudományos és a nemzetgazdaságra gyakorolt hatásának ismeretterjesztése áll – azé az áttetsző anyagé, mely meghatározó alapanyaga a legtöbb technológiai fejlesztésnek, s melynek INNOVÁCIÓJA hozzásegíti az emberiséget a fenntartható és igazságos társadalom jövőképének eléréséhez globalizálódó világunkban. Az üveg mindezen túl pedig MŰVÉSZET is, melynek 3500 éves múltra visszatekintő történetisége az emberiség történetét és evolúcióját is szemlélteti.
 
Magyarország Kormánya társszerzőként csatlakozott a kezdeményezéshez, hogy ezzel is kifejezze elkötelezettségét az ügy iránt, melyről a Külgazdasági és Külügyminisztérium minisztere, Szijjártó Péter tájékoztatta a Bohus-Lugossy Alapítvány, mint az ENSZ 2022 Üveg Nemzetközi Éve Nemzetközi Szervező- és Felügyelőbizottsági tagját, a magyarországi programok hivatalos szervező partnerét.
 
A Bohus-Lugossy Alapítvány részt vesz az ICOM Glass által megalapított MUSEUMS, ART & HISTORY munkacsoport munkájában és aktív szerepet vállal a nemzetközi együttműködések tervezésében és szervezésében.
 
2021. júniusában alakult meg a magyarországi programok és szakmai együttműködések koordinálását végző munkacsoport, az alábbi tagokkal:
 
Tóthné Kiss Klára elnök,  Szilikátipari Tudományos Egyesület Üveg Szakosztály
Lipták György titkár, Szilikátipari Tudományos Egyesület Üveg Szakosztály
Ferenci Péter fejlesztési vezető, TUNGSRAM, GE Hungary Kft.,
Fehérvári László területi képviselő, FALORNI, Glass Service
Tóth Sándor építészeti üveg tanácsadó, Saint-Gobain Hungary Kft.
Tacsi Róbert operatív igazgató, ENERGOCELL Kft.
 
Magyarország UN 2022 IYOG Nemzetközi Szervező -és Felügyelőbizottsági képviseletére a munkacsoport az alábbi három személyt jelölte ki:
 
Dr. Simon Andrea, a Miskolci Egyetem Kerámia és Polimermérnöki Intézet docense
Balogh Eleonóra, Ferenczy Noémi-díjas üvegművészt a Bohus-Lugossy Alapítvány kuratóriumi tagja
Bohus Eszter, a Bohus-Lugossy Alapítvány alapítója

Letölthető dokumentumok