• Glass Art NOW! – kortárs magyar üvegművészek kiállítása Belgrádban
Időpontok
Helyszín
Naptárhoz adás

Glass Art NOW! – kortárs magyar üvegművészek kiállítása Belgrádban

Glass Art NOW! címen nyílik kortárs magyar üvegművészeket bemutató kiállítás 2022 november 25-én a belgrádi Iparművészeti Múzeumban. Az Iparművészeti Múzeum (MPU), a Bohus-Lugossy Alapítvány, valamint a belgrádi Collegium Hungaricum együttműködésében megvalósult kiállítás 32 művész mintegy 50 alkotását mutatja be. Az esemény a 2022 Az Üveg Nemzetközi Éve regionális záróprogramja.

A Glass Art NOW! kiállításon bemutatott magyar üvegművészet az anyag művészi feldolgozásának széles skáláját mutatja be: hideg- és melegüveg technikák, öntés és üvegfúvás, laminált, ragasztott, fújt, csiszolt, polírozott, fényezett, homokfúvott üveg, bemutatva, hogy a magyar üveg igazi erőssége abban rejlik, hogy az üveg alkalmazkodó anyag: magába foglalja a kreatív gondolkodást, a találékonyságot és a művészi szellemet. 

A kiállítást megnyitja Biljana Jotic, az Iparművészeti Múzeum igazgatója; Bohus Eszter, a Bohus-Lugossy Alapítvány alapítója; Jelena Popovic, az Iparművészeti Múzeum vezető kurátora; Nikola Krstović, az ICOM Szerbia elnöke, valamint Szentgyörgyi Klára, Magyarország Nagykövetségének első tanácsosa. A kiállítás védnöke: Dr. Navracsics Tibor, regionális fejlesztési miniszter, a belgrádi Collegium Hungaricum alapítója.

Glass Art Now című kiállítása betekintést nyújt a kortárs magyar üvegművészetbe, hogy regionális szinten is reflektáljon a szakma jelenlegi helyzetére. A kiállítás áttekintést nyújt a kortárs magyarországi üvegművészetről a különböző megközelítések, módszerek és stílusok bemutatásán keresztül.

A kiállításmegnyitó pontos időpontja: 2022. november 25. (péntek) 19 óra.

A kiállítók teljes névsora:
Szilágyi András, Sipos Balázs, Telegdi Balázs, Koós Daniella, Borbás Dorka, Bősze Eszter , Gonzálesz Gábor , Varga Gyöngyvér Amala, Gáspár György, James Carcass, Füri Judit , Grünfelder Judit, Báthory Júlia, Kovács Júlia, Bihari Kristóf, László Kyra, Hefter László, Lukácsi László, Kohut-Görömbei Luca, Lugossy Mária, Edőcs Márta, Soltész Melinda, BorkovicsPéter, Botos Péter, Lendvai Péter Gergely, Bánó Rita, Farkas Vajk, Bohus Zoltán, Kunckel Zoltán, Budai Zsolt János, Deák Zsuzsanna, Formanek Zsuzsanna, Kóródi Zsuzsanna

A tematikus, ünnepi év vége felé közeledve szeretnénk kifejezni köszönetünket:

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek, hogy közbenjárásával a Magyar Állam társszerzőként csatlakozott 2021. tavaszán az ENSZ 2022 az Üveg Nemzetközi Éve globális kezdeményezéshez.

Köszönjük a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a NEA / Bethlen Gábor Alap támogatását, amellyel lehetővé tették az Üveg Nemzetközi Éve - Magyarország programjainak és kommunikációjának megvalósítását.

Végül pedig Köszönjük a Külgazdasági és Külügyminisztérium Diplomáciai Futárszolgálat segítségét a kiállítási anyag szállításában és biztosításában, mellyel hozzásegítették a szervezőket az évad méltó zárásához.