• Üvegművészek a Múzeumok Éjszakáján

Üvegművészek a Múzeumok Éjszakáján

A háromnapos mobil üveghuta programra június 24-26. között Jan Vyskocil nemzetközileg elismert cseh üvegművész és üvegfúvó mester a saját maga által tervezett és készített mobil huta felszerelését hozza el Budapestre, hogy az üveg hagyományos kézi megmunkálását magyar és további nemzetközi üvegművészek bevonásával szemléltesse az érdeklődő közönség számára. A cseh üvegművészt 24 éves korában avatták üvegfúvó mesterré, így egyike a legfiatalabb mestereknek az üvegmegmunkálás történetében.

Szombaton, a Bohémok Éjszakáján két üvegművészeti workshopot vezet magyar üvegművészek társaságában. 18.30-20.00 között Kunckel Zoltán és Lendvai Péter Gergely üvegművészekkel lesz közös workshopja. Kunckel Zoltán venezuelai szobrász és audiovizuális művész, üvegművészeti alkotásai a színek és a fény kézzelfogható élményeit jelenítik meg, tükrözve azt a természetet, amelyben a művész felnőtt: a venezuelai trópusi erdők színes orchideáit, broméliáit és madarait. Lendvai Péter Gergely több műfajban is alkot, folyamatosan kísérletezik a felhasznált anyagokkal, és az üvegmunkáit fémmel formálja.

20.30 és 21.00 között Kohut-Görömbei Luca és James Carcass közös workshopja tekinthetik meg az érdeklődők. Kohut-Görömbei Luca munkái anyagközpontúak, technológiától függetlenül keresi az üvegben rejlő érdekességeket, mind formai, mind fénytani szempontból. Üveghulladékból éttermi étkészleteket is készít, dolgozott már együtt többek között a Kistücsök Étteremmel és a Textura Étteremmel is. 2013-óta az Üvegház nevű üzletében mutatja be alkotásait, az üzlet fő profilját, a kisebb használati tárgyak mellett, az ékszerek adják. James Carcass Budapesten élő brit üvegművészt az olvadt üveg természetes folyékonysága és az üveg és a fény összetett kapcsolata érdekli. Kohut-Görömbei Luca és James Carcass gyakran alkotnak együtt.

Ezt követi 21.00-22.00 között James Carcass és Lendvai Péter közös workshopja, majd 22.00-24.00 között Jan Vyskocil, Kunckel Zoltán, Soczó Anna és Lendvai Péter workshopja. Soczó Anna érdeklődésének központjában a melegüveg megmunkálással elérhető változatos textúrák, formák kialakítása áll. Szereti a hagyományosan üvegfújással készült tárgyakat szokatlan módon létrehozni, az üveget játékosan megmozgatni, és a szabályosságból kibillenteni.

Vasárnap, a Múzeumok Éjszakája Utónapon 18.00-22.00 között Jan Vyskocil és James Carcass mesterek segítségével üvegszakos diákok kapnak teret, hogy a mesterekkel együtt alkossanak.