• Üveg hat főre - kiállítás a Ferenczy Múzeumi Centrumban, Szentendrén

Üveg hat főre - kiállítás a Ferenczy Múzeumi Centrumban, Szentendrén

Szentendrén a Ferenczy Múzeumban Üveg hat főre címmel május 29-ig látogatható hat nemzetközi elismertségű üvegművész – Borkovics Péter, Hegyvári Bernadett, László Kyra, Melcher Mihály, Sipos Balázs és Smetana Ágnes – kiállítása.

A kortárs magyar üvegművészek középgenerációjához tartozó alkotóművészek alkotásaikban felfedezhető az elmúlt évtizedekben az üvegművészetben lezajlott változások hatása, melynek eredményeképpen a használati céllal készült tárgyak helyett olyan autonóm értékű képek és plasztikák születtek, amelyek sok esetben filozofikus mélységű gondolatisággal gazdagodtak. Az alkotók művészeti elképzeléseit már kevésbé korlátozzák a műfaj kötöttségei. Ennek következtében az évek során megszerzett technikai tapasztalatok egyre jobban hozzájárulnak a kiválasztott témák, témakörök megjelenítéséhez, amelyeket az üveg tulajdonságaiból eredő optikai hatások, szimbolikus jelentések is tovább gazdagítanak.

A kiállítás finisszázsának keretében május 28-án asztalnál fúvott és gázláng mellett speciális eszközök segítségével születő üvegtárgyak készítését követhetjük nyomon Herczeg István üvegtervező-iparművész látványos bemutatóján. Emellett pedig Smetana Ágnes üvegművész tervei és instrukciói alapján a medálként is hordható üvegszív megalkotására is sor kerül. Az eseményt három üvegművész, Hegyvári Bernadett, Sipos Balázs és Smetana Ágnes közös tárlatvezetése zárja. További részletek itt találhatóak.