• Összefogtak az üveggyárak Orosházán

Összefogtak az üveggyárak Orosházán

A Nemzetközi Üvegszövetség (ICG) javaslatára az ENSZ az idei évet az üveg nemzetközi évének nyilvánította. Orosházán az üveggyártás 1963 óta meghatározza a város gazdasági életét. Több ezer embernek biztosított és biztosít napjainkban is megélhetést ez az iparág. A három helyi gyár a Bohus-Lugossy Alapítvánnyal, az önkormányzattal és a média támogatásával közösen szervezi meg a nemzetközi üveg éve programsorozatát.

Dávid Zoltán polgármester köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik által ma már úgy emlegetik Orosházát, mint az üveggyártás fellegvárát, az üveg fővárosát. 1961-ben tették le az üveggyártás alapkövét, a gyártás 1963-ban kezdődött és azóta is töretlen az orosházi üveg népszerűsége.

“A napi munkánk mellett kiváló alkalom az Üveg Nemzetközi Éve arra, hogy az üveggyárak összefogva, együtt, közösséget erősítve jelenjenek meg a programokkal. Alkalmunk lesz július és október között tervezett gyárlátogatásokon megmutatni az üveggyártást. Ezenkívül cégeink társadalmi szerepvállalását is népszerűsíteni kívánjuk közös, támogató munkával  a helyi intézményekben, óvodákban” – emelte ki Ördögné  Papdi Zsuzsanna, a vendéglátó O-I Hungary Kft. ügyvezetője.

Fekete Péter, az O-I Hungary gyárigazgatója úgy fogalmazott, számukra, akik az üveggyártásban élik mindennapjaikat, az üveg a mindent jelenti. Az 1997 óta amerikai tulajdonban lévő gyárukban 150 féle csomagolóüveg készül öt gyártósoron. Számos beruházást végeztek és végeznek, hogy környezetkímélő technológiával állíthassák elő a legkörnyezetbarátabb csomagolóanyagot, az üveget. Kecskeméti Tímea az OROSházaGLAS Kft. képviseletében a náluk készült késztermékek felhasználásáról beszélt az építőiparban, a gépjárműiparban és egyéb ipari alkalmazásokban. A Guardian Orosháza Kft. a síküveg-gyártást honosította meg hazánkban, olyan munkakultúrát hozva Orosházára, mely a nyolcvanas évek óta a társaság sikerének a garanciája.

forráscikk: https://www.beol.hu/helyi-kozelet/2022/06/osszefogtak-a-gyarak-az-uveg-fovarosaban-oroshazan