• Nemzetközi konferencia a fenntartható csomagolástervezésért

Nemzetközi konferencia a fenntartható csomagolástervezésért

A CSAOSZ Újrahasznosítás szemléletű csomagolástervezés címmel nemzetközi és hazai előadók részvételével egész napos konferenciát szervezett. A konferencia a Csomagolási Világszövetség (WPO), az ECR közösség és a bécsi Alkalmazott Tudományok Egyeteme együttműködésében készített Packaging design for recycling című útmutatót dolgozta fel.

Az Európai Bizottság kezdeményezésére az utóbbi két évben számos, a csomagolásokkal kapcsolatos környezetvédelmi szigorító intézkedést vezettek be. Ezek értelmezésére, az alkalmazók számára érthető formában való bemutatásra a CSAOSZ eddig is nagy hangsúlyt fektetett, és a konferencia is ezt a törekvésüket erősíti. A tanulmány fontos iránymutatást ad a gyakorló csomagolástervezők számára, mind a csomagolószer-gyártói, mind pedig a csomagolószer-felhasználói oldal szereplőinek.

A konferencián többek között 100 éves a 100 százalékban újrahasznosítható üveg címmel Ördögné Papdi Zsuzsanna az O-I Hungary Kft. ügyvezető igazgatója tartott előadást, amely az általános cégbemutatáson túl az üvegről, mint újrahasznosítható és újrafelhasználható anyagról, a fenntarthatóságról és környezetvédelem fontosságáról szólt. Társelőadóként Aszódi Ferenc a RE-Glass Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, hogy az üveggyártás egyik fontos alapanyagához, az üvegcserép előállításához elengedhetetlen lenne hazánkban az üvegvisszaváltás, illetve begyűjtés folyamatainak fejlesztése. A konferenciát szinkrontolmácsolás mellett hibrid formában rendezték meg 2022. június 28-án a budaörsi Holiday Inn Hotelben és online.