• Magyar üvegművészek a kanazawai Nemzetközi Üvegművészeti Kiállításon

Magyar üvegművészek a kanazawai Nemzetközi Üvegművészeti Kiállításon

A három évente megrendezésre kerülő rangos kanazawai Nemzetközi Üvegművészeti Kiállításra 37 ország 315 alkotójának munkái közül az 56 beválasztott műtárgy közé három magyar művész, Borkovics Péter, Lukácsi Boldizsár és Varga Gyöngyvér Amala alkotását is beválogatták. 

Borkovics Péter Jun Fujita-díjat is hazahozhatott, és már negyedszer került be a legjobb száz alkotás közé. A Ferenczy Noémi-díjas üvegtervező a Windows for the World című alkotásával pályázott, és egyike az öt európai művésznek, akit díjaztak. Ez a munkája egy sorozat következő lépése, ahol intenzívebb színeket és organikusabb formákat használ. Egy belső dinamizmust jelenít meg, ahol látszólag megáll az idő.  Az összeolvasztott színes sík üveglapokat melegen formázta, majd kihülés után csiszolta és polírozta.

Varga Gyöngyvér Amala Rise & shine V. című alkotását választották ki, amely a 2021-es Kozma Lajos kézműves iparművészeti ösztöndíjas időszaka alatt készült sorozatának utolsó darabja. Ez az mű egy impulzív festmény, amelyet UV nyomtatással vitt fel az üvegre, majd átvilágította, azt vizsgálva, hogyan funkcionál együtt a mű és az árnyéka. 2018 óta foglalkozik ezzel a technikával, amellyel érzelmi lenyomatokat rögzít, és a transzparencia révén létrehoz egy belső teret.

Lukácsi Boldizsárnak élete első befejezett munkáját állították ki. Fenn és lenn című alkotását idén tavasszal készítette síküveg lapokból és tükrökből, ragasztással és csiszolással kialakított üveg, amely rámutat arra, hogy mindannyian apró kis buborékok vagyunk, akik hánykolódnak a tengerben.