• Glass Talent: Kertészfi Ágnes

Glass Talent: Kertészfi Ágnes

Kertészfi Ágnes (1952) magyar üvegművész, művészetszervező, oktató. Kisméretű plasztikákat és használati tárgyakat is készít. Munkájában modern ipari üvegeket és hagyományos színes üvegablakokat egyaránt alkalmaz. Dolgozott üvegbetonnal, és készített üvegfestményeket is.

A pécsi Művészeti Gimnáziumban tanult 1966 és 1970 között, majd 1972 és 1977 között elvégezte a Magyar Iparművészeti Főiskola üveg szakát és szilikáttervező művész diplomát szerzett. A gimnázium és a főiskola között a Kőfaragó és Épületszobrászipari Vállalatnál dolgozott. A főiskolán mesterei Z. Gács György, Bohus Zoltán és Kovács Ferenc voltak. 

1978-tól a barcsi Kemikál Vállalat ipari formatervezője volt, majd 1982-től 1991-ig a nagykanizsai Pannonglas Ipari Rt. tervezője. 2000-től óraadó tanár a Pécsi Tudományegyetemen és iparművészet gyakorlatot oktat az egyetem Építész Karán. 1982-től készít saját üvegműhelyében építészeti és díszüvegeket. Kertészfi Ágnes az 1991-ben létrejövő Goszthony Mária Nemzetközi Üveg Alkotótelep és  Szimpozion Alapítvány alapító tagja, 1998-ig az alapítvány kuratóriumának tagja volt. Jelenleg a Kelet-Mecseki, Hosszúhetényi Állandó Üveggyűjtemény kurátora.

Az 1970-es évektől szerepel egyéni és csoportos kiállításokon, a magyarországi helyszínek mellett többek között Londonban, Floridában és Tokióban. Legjelentősebb díjai az 1985-ben elnyert III. Országos Szilikátipari Formatervezési Triennálé díja, a Ferenczy Noémi-díj (1993-ban), valamint a győri Kortárs magyar üvegművészet kiállítás II. díja. 2022-ben Pécs város Zsolnay Vilmos díjában részesült.