• Glass Talent: Fűri Judit

Glass Talent: Fűri Judit

Fűri Judit Europa Nostra-díjas üvegművész 1989-ben szerezte diplomáját a Magyar Iparművészeti Főiskola üveg-porcelán szakán, majd 1990-ben kezdett üvegrestaurálással foglalkozni. Ez idő alatt több mint 60 épületben restaurált ablakokat, ajtókat itthon, Erdélyben és Angliában. Legnagyobb felületű munkái a budapesti Szent Erzsébet-templom, a Városmajori Jézus Szíve.templom és az Örökimádás-templom üvegablakai. Magánmegrendelőknek köszönhetően alkalma volt már nagyobb művészi munkák megvalósítására villákban, kastélyokban Németországban és Ausztriában is.

Munkáiban folyamatosan új területeket, új technológiákat igyekszik megismerni és alkalmazni a saját formanyelve szerint, legyen szó szobrokról, új tervezésű használati tárgyakról, építészeti üvegről, vagy akár restaurálásra váró díszüvegablakról. Szobrai fényből, formából és színből alkotnak bensőséges érzéseket, emlékeket idéznek fel az üveg anyagának segítségével.

2005-ben társszerzője volt a A Megfestett Fény – Díszüveges munkák a történelmi Magyarország építészetében 1945-ig című könyvnek, mely a tíz éves felmérő munkának köszönhetően a mai napig hiánypótló üvegművészeti kiadvány.

Tagja a Fiatal Iparművészek Stúdiójának (1993), a Budapesti Városvédő Egyesületnek (1993), a Magyar Képző-, és Iparművészek Szövetségének (1994) , a Díszüvegablak Kutató Csoportnak (1994) és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesületnek (1999) is.

A művésznek a balatonfüredi Gyetvai-villában augusztus 12-én nyílik közös kiállítása Tenkes Brigitta designerrel. A kiállítás megnyitója augusztus 12-én 18:00 órakor lesz, az eseményt Gyetvai Zsolt borász-tulajdonos nyitja meg, aki a pincészet díjnyertes, 2021-es évjáratú Fűszeres traminijével várja a látogatókat. A kiállítás szeptember 18-ig látogatható a villa nyitva tartási idejében, a megtekintése ingyenes.