• Glass Talent: Deák Zsuzsanna

Glass Talent: Deák Zsuzsanna

Deák Zsuzsanna (1976) építészeti üvegekkel,  dísz- és használati tárgyakkal foglalkozó szegedi üvegtervező iparművész. 2016 és 2019 között a Szegedi Tudományegyetem Építészeti Síküveg szakirányos tagozatának hallgatója, 2020 és 2022 közt pedig a Moholy- Nagy Művészeti Egyetem üveg mesterszakára járt.

Számos középületi megbízása közé tartozik a Kőszegi Zsinagóga teljes üvegfelületének rekonstrukciója (2021), a Kós Károly emlékház Vésztői Bagolyvár rekonstrukciója (amit Fiedler Judittal együtt készített 2020-ban), valamint a veszprémi volt gyermekkórház díszüveg rekonstrukciója (2022). 2019-ben a Sófi ösztöndíj Arany fokozatával tüntették ki, a 2018/19 és 2021/22-es tanévben az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa volt. Kutatási területe az építészeti üveghulladék újrahasznosítása, építészeti elemek és iparművészeti termékek létrehozásával. Tagja a Magyar Üvegművészek Társaságának és a Szegedi Iparművészeti Szalonnak, amelynek vezetője is.

Balaton kollekcióját (2020) a magyar tenger ihlette. A sorozat mind színeiben, mind formáiban tavunk szeszélyességét, egyediségét adja vissza. A kollekció darabjai mind egyediek a technológiai eljárásnak köszönhetően, két egyforma nem készül belőle. Az Oxidok és nemesfémek (2022) a felületi textúrákra és színekre összpontosít. A meglepő felületeket a különböző fémeket üvegrétegek közé szorítva hozza létre. A mű a kontrasztok, feszültségek feloldásával foglalkozik.

A művész mottóját Louis Pasteur-től kölcsönözte: „a szerencse és a véletlen csupán segítségére van a munkálkodó szellemnek, amely türelmes munkával és kitartó erőfeszítéssel készül fel rá, hogy megtegye a felfedezést”.

További művekért érdemes ellátogatni a www.deakdesign.hu-ra.