• Glass Talent: Darabos Anita

Glass Talent: Darabos Anita

Darabos Anita (1969) üveg- és tervezőművész, 2007- től a BME Gép- és Terméktervező Tanszékének oktatója és 2021-től a Magyar Üvegművészek Társaságának MÜT elnöke. Üvegművészként elsősorban öntött hutakész üveg-kisplasztikákat, lepke-szobrokat és díjakat készít, emellett felkérésre ólmozott üvegablakokat és komplex lakberendezési tervezéssel és kivitelezéssel is foglalkozik. Az Iparművészeti Főiskolán mesterei Bohus Zoltán, Horváth Márton, Jegenyés János és Smetana Ágnes voltak. Az 1980-as évek végétől Európa szerte üvegművészeti tanulmányokon vesz részt (Róma, Görögország, Barcelona, Hollandia, Svájc, Brno, Prága).  Alkotásai közgyűjteményekben is megtalálhatóak: a Veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban és a IBG Bulgaria Sofia Múzeum tulajdonában.

Ars poetica-ja: „egy képzeletbeli szigeten élek, a körülöttem lévő anyagokból alkotok, újrahasznosítok, nincs elmúlás csak újjászületés. Egy örök körforgás.

Középületi megbízásai közé tartozik a X. kerületi Polgármesteri Hivatal ólombetétes ablakainak restaurálása és a Gellért gyógyfürdő lámpáinak rekonstrukciója. Az ő nevéhez fűződik többek között a Gundel-Figyelő Top 200 díj, a Figyelő Építészeti Díj és a Gundel Művészeti Díj. Megbízói között szerepel a Coca-Cola, a McDonald's, és a L'Oreal is. 1993-tól a FISE, 2009-től a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének és a Magyar Üvegművészeti Társaságnak a tagja.