• Glass Talent: Csala Zsuzsa

Glass Talent: Csala Zsuzsa

Csala Zsuzsa (1972) üvegtervező és keramikus, aki elsősorban használati, funkcionális tárgyakat tervez, de készít plasztikákat is üvegből és agyagból. Tárgyai a hasznosság és az egyszerűség elvét érvényesítve az üveg optikai, tükröződési, átlátszósági tulajdonságait aknázzák ki hangsúlyosan. Egyszerű formai megoldású munkáin leginkább a kézi csiszolást és a kézi festést alkalmazza.

1977-ben végzett a Magyar Iparművészeti Főiskola üveg szakán, a diploma megszerzésétől fogva 2015-ig dolgozott az Ajka Kristály Üvegipari Kft. tervezőjeként. A „Flamenco” fantázia nevet viselő kehely szériát a cég számára tervezte, inspirációt a spanyol táncstílusból merített, technikai kivitelezése során ötvözte a hagyományos, kézi üvegfúvó technológiát a modern formavilággal és megjelenéssel. A ritmusosan csiszolt színes üvegszáron megjelenő olive csiszolatok, az ólomüveg anyagát természetes, optikai valóságában mutatják be. A kehelyszéria kétrétegű (überfangos) ólomkristály üvegből (24% PbO) készült.

1999-2001-ig Moholy Nagy László Formatervezési Ösztöndíjas, Lótusz kehelyszériáját 2002-ben Ipari Formatervezési Nívódíjjal értékelték. 2009-ben Hexagónia c. kehelyszériája elnyerte a Magyar Termék Nagydíjat.