• Glass Talent: Budai Zsolt János

Glass Talent: Budai Zsolt János

Budai Zsolt János 1982-ben született Nyíregyházán. Középfokú tanulmányait a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium Képző- és Iparművészeti tagozatán, üveg szakon végezte. 2002 és 2008 között Budapesten járt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre, ahol a Szilikát tanszék üvegtervezés szakirányán tanult. Diplomaszerzésének évében került be a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület (FISE) tagjai közé. 

23 éves kora óta folyamatosan vannak egyéni és csoportos kiállításai. 2018-ban Csehországban is állított ki, a Meat Design Ostraván, amely cseh, lengyel, szlovák és magyar képzőművészek alkotásait mutatja be. Három éven keresztül ő tervezte és kivitelezte a Budapest Business Journal üvegdíjait, valamint 2014-ben a VIII. Építészeti Regatta Díjat.

Művészetében visszaköszön sci-fi és az animáció iránti rajongása. Elmondása alapján a szobraival mutatja meg, hogy nem vagyunk egyedül a világban, hanem létezhetnek velünk párhuzamosan, egy alternatív valóságban más lények is. Ezen felül érdekelte, hogy a mindig elpusztíthatatlanként ábrázolt robotokat létre lehet-e hozni a törékeny üvegből. A komplex, mozgatható szobrokban a különböző üvegfajták és eljárások mellett fémeket, plexit és betont is ötvöz, mindezt viaszveszejtéses technikával. A Mr. Red című alkotásában például Banas és Bullseye üvegeket használt, melyek mozgatása a réz csavarokkal lehetséges, a robot fejeként pedig egy elektroncső szolgál.

„Elképzeltem egy üveg robot civilizációt, hogy kik ők, mik ők, mit csinálhatnak, de ezt nem tudjuk, csak itt vannak közöttük egy alternatív valóságban. Látjuk hogy vannak. Itt vannak, de nem tudjuk honnan jöttek és miért. Egy eljövendő világ előfutárai, vagy egy letűnt kor maradványai?” - emelte ki inspirációs forrásáról Budai Zsolt.

Műveiről, díjairól és munkásságáról bővebben saját weboldalán, a www.budaizsoltjanos.com lapon, vagy Instagram oldalán lehet tájékozódni.