• Glass Talent : Borbás Dorka

Glass Talent : Borbás Dorka

Borbás Dorka (1967) Ferenczy-díjas üvegművész 1990-ben diplomázott az Iparművészeti Főiskolán szilikátipari tervezőként. Közel három évtizeden át foglalkozott építészeti üveggel, amelyet a közelmúltban felváltottak a változatos anyaghasználattal készülő, exkluzív üvegdíjak. 

Számos nagyméretű köztéri üvegalkotása látható országszerte: üvegernyős buszmegálló Tata főterén, ’56-os emlékmű a remeteszőlősi közparkban, előtető-mozaikrekonstrukció a Farkasréti Templomban, Ujjlenyomat verssel című köztéri szobor a dabasi könyvtárparkban, Testvérvárosok Üvegkönyve című este világító köztéri szobor Tatán, de ő tervezte a Pestszentimrei Közösségi Ház kétoldalú, térelválasztó, ledvilágításos üvegfalát és a Pécsi Egyetemi Campuson található COVID-emlékművet is.

Rendszeresen tervez üvegdíjakat, amelyek stílusukban és a felhasznált technológiában is innovatívak, vizuálisan személyre-cégre szabottak. Az üveg mellett más alapanyagokkal is dolgozik, többek között betonnal, fával, fémmel és kővel. Kipróbálta már a 3D nyomtatás- és marás, vizes-vágás, laser-gravír, UV-nyomtatás, rogyasztás, homokfúvás, aranyozás technikáját is.

Belsőépítészeti munkáiban keresi a helyszín és tulajdonos karakterét, miközben a régi és új, a tradicionális és kortárs stíluselemekkel és technológiákkal is szeret kísérletezni. A megvalósult alkotásaiban gyakran párosul a klasszikus ornamentika vagy figuralitás a modern vonalakkal, mint ahogy a technikák sokasága is vegyül.

1998 óta tagja a Magyar Üvegművészeti Társaságnak, 2000-2002 között az egyesület elnöke volt, míg 2016-2019 vezetőségi tagként vett részt a szervezet életében. Két évig, 2003-2005 között a Magyar Képző-és Iparművészeti Szövetség üveg szakosztályának vezetőjeként dolgozott. Emellett a Vivat Europa Kulturális Egyesület alelnöke volt 2001-2009 között. 2018 óta pedig a Völgylakók Egyesületének elnökhelyettese.

A további munkáiért érdemes ellátogatni a művész honlapjára, a www.dorkaglass.com-ra.