• Bőr és üvegművészet, mint hagyomány és innováció

Bőr és üvegművészet, mint hagyomány és innováció

Augusztus 20-21-én szervezte meg a Divat & Design fesztivált a Magyar Divat & Design Ügynökség (HFDA). A fesztivál keretein belül, a Bálnában tartottak kerekasztal-beszélgetést az üveg és bőrművészet hagyományáról, jelenlegi pozíciójáról és jövőbeli perspektíváiról augusztus 21-én Bőr és üvegművészet, mint hagyomány és innováció címmel. A kerekasztal-beszélgetésen Bohus Eszter, az ENSZ 2022 Az Üveg Nemzetközi Éve hivatalos szervezőpartnere is részt vett az Üveg Éve kapcsán.

A beszélgetés a szakmai ágazatok szereplőinek összefogását sürgette mind Magyarországon, mind a nemzetközi porondon. A program a 2022 - Az Üveg Nemzetközi Éve tematikus évre is reflektált, középpontjában olyan kérdésfelvetésekkel és témákkal, mint az aktuális üvegművészeti trendek, a bőr és üvegművészet hazai hagyománya vagy az üveg és bőr innovációk fontossága egy fenntartható jövő elérésének érdekében. A beszélgetés résztvevői Grőber Tibor, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Bőrműhelyének vezetője; Edőcs Márta üvegművész, tervező; Szögi Csomán Boglárka, a Vengru társalapítója és tervezője; és Bohus Eszter, a Bohus-Lugossy Alapítvány alapítója és az ENSZ 2022 Az Üveg Nemzetközi Éve hivatalos szervezőpartnere voltak. A beszélgetés moderátora Dr. Horváth Judit, az Iparművészeti Múzeum Kortárs design osztályának vezetője volt.

Az oktatás, az “érzékenyítés”, valamint az alkotók reprezentálása területén Erdőcs Márta üvegművész a nemzetközi példák hazai adaptációjának fontosságára, valamint a magyarországi művészeti oktatás hiányosságaira hívta fel a figyelmet. Grőber Tibor kiemelte a MOME 2021-es projektjét, a Design Intézet, a Bőrműhely és a Textiltervező szak együttműködését, amelynek keretében több, mint hatvan vállalkozással kötöttek szakmai kapcsolatokat. Szögi Csomán Boglárka, a Vengru bőrdíszműves vállalkozás társalapítója marketing szempontból beszélt az indulás kihívásairól és a Vengru egyedi megoldásairól. Bohus Eszter előadásában a következetes művészeti oktatás szerepét hangsúlyozta, amely az általános iskolától kezdve a közép- majd felsőoktatás végéig tart, illetve a művészi hagyaték megőrzéséről és bemutatásáról osztotta meg tapasztalatait. “Óriási kihívás és felelősség hasznos és maradandó értéket képezni az utókor számára. Élővé tenni az örökséget, nemzeti kulturális örökséggé alakítani a hagyatékot" –– emelte ki Bohus Eszter.

A Divat & Design Fesztivál kézműves foglalkozásokkal, fenntarthatósági programokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel és városi sétákkal várta a látogatókat a Bálnában, illetve a főváros különböző pontjain, augusztus 20-21-én. Az ünnepi hétvége alatt a Bálnában található Budapest Select pop-up üzletben és az épületben kialakított kiállítótérben megvásárolhatóak voltak a kortárs magyar divat- és formatervezők alkotásai.