• Glass Talent: Lukácsi László

Glass Talent: Lukácsi László

Lukácsi László Ferenczy Noémi- és Fujita-díjas üvegszobrász 1985-ben diplomázott, és szinte azonnal csatlakozott a nemzetközi kortárs üvegművészeti szcénához. Számos külföldi galériában, múzeumban és magángyűjteményben megtalálhatóak munkái, szakmai díjakat nyert az Egyesült Államokban, Németországban és Japánban is. Alkotásai különlegességéhez hozzájárul az általa használt technika is: Lukácsi nem hevíti, hanem hidegen ragasztja a síküvegeket vagy éppen a tükörlapokat, majd gondosan csiszolja mérnöki pontosságúra.

Lukácsi Magyarországon 2011-ben elsőként kezdte alkalmazni a különleges dichroic üveget. Ilyen színjátszó alapanyagú Legyező is. Ezt szemlélve, olyan érzésünk támadhat, mintha nem is kézzelfogható matéria, hanem a legkülönfélébb színű fények játékából megszületett éteri forma volna, amely minden irányból más és más arcát mutatja. 

A legyezőforma számos más alkotásában szintén megjelenik különféle változatokban. Az üvegelemek sorolásából felépülő legyezőkön kívül a levelek, szirmok, kavicsok, csigák évtizedek óta kísérik a pályáján, hiszen az ihletet a természetből meríti. A művész nemzetközi elismeréseit is ezek a formák hozták, ami újabb és újabb változatok megalkotására ösztönzi.

Tagja a Magyar Művészeti Akadémiának, a Magyar Üvegművészek Társaságának és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. 

A művész további alkotásaiért érdemes felkeresni weboldalát, www.lukacsiglass.com-ot vagy ellátogatni a Műcsarnok 2022. szeptember 4-ig látogatható Közös tér | II. Ipar- és Tervezőművészeti Nemzeti Szalon 2022 című kiállítására.

A blogbejegyzés Zana Diána cikke alapján készült.